16-11-03

DE DEFINITIE

De samoerai

Een samoerai bezocht eens een oude Zen meester. De krijger zei: ” Respectabele meester, ik ben al heel lang samoerai. Ik heb gehoord dat u een wijze meester bent. Daarom ben ik hierheen gekomen om u iets te vragen. Kunt u mij iets leren over de hemel en de hel?”

De oude meester keek verstoord op en zei “ Jou leren over de hemel en de hel? Ik betwijfel of ik jou wel kan leren jouw eigen zwaard schoon te houden, jij onwetende dwaas. Hoe durf jij te denken dat jij iets kunt begrijpen van wat ik zeg!”

De oude man ging maar door en door, werd zelfs beledigend, terwijl de samoerai na eerst
verbaasd te hebben gekeken steeds bozer en bozer werd. ”Meester of geen meester, wie kan een samoerai beledigen en toch blijven leven?” dacht hij.

Op het laatst stond de samoerai knarsetandend op en trok in blinde woede zijn zwaard.

En terwijl hij zijn zwaard ophief om toe te slaan keek de meester hem strak in de ogen aan en zei zacht,” Dat is HEL.”

Ondanks zijn blinde woede drong het tot de samoerai door dat dit inderdaad een les was geweest. De meester heeft hem in een levende hel gekregen bezeten door woede door zijn aangetaste ego. De samoerai stak zijn zwaard in de schede en boog voor zijn spirituele leraar. En terwijl hij naar het verweerde oude gezicht van de wijze man keek voelde hij meer liefde en mededogen dan hij ooit had gevoeld in zijn leven. Op dat moment hief de oude meester zijn wijsvinger als een schoolleraar op en zei,” En dat is de HEMEL.”


14:23 Gepost door fletsky | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.